Legendarna motorna testera slavi 60 godina

Waiblingen, 3. maj 2019.

"Da se olakša rad ljudi sa i u prirodi" bila je vizija inženjera Andreasa Stihla kada je osnovao svoju kompaniju 1926. godine. Misija olakšati rad ljudima istovremeno pružajući sigurnost i fleksibilnost i dalje je suština proizvodnje motornih testera i ručnih alata do današnjeg dana.

Jedan proizvod koji je posebno uspešno ostvario viziju osnivača, 1959. godine bila je STIHL Contra koja se pojavila na tržištu 30 godina nakon prve STIHL benzinske testere za dva čoveka. Prva STIHL testera za jednog čoveka je bila prekretnica za svet šumarstva i za kompaniju. U 2019, "legendarna Contra" - ponos kolekcionara i vlasnika - proslavlja 60-u godišnjicu!

200 procenata više produktivnosti: STIHL pravi revoluciju u šumarstvu 1959. godine

Andres Stihl je 1959. ostvario tehnološki proboj. Contra, motorna testera bez zupčanika namenjena jednom korisniku učinila je šumarstvo značajno lakšim. Opremljena lancem sa manjim zubima i membranskim karburatorom operativnim u svim položajima, testera je ponudila neograničenu fleksibilnost bez potrebe za ručnim podešavanjem. Zahvaljijući kompaktnom i aerodinamičnom dizajnu, Contra je težila samo 12 kg dok je istovremeno bila efikasnija od svojih prethodnica, sa motorom od 6 KS (4.4 kW) i maksimalnom brzinom od 7.000 obrtaja po minutu. Kao rezultat, bila je lakša i mnogo efikasnija od bilo kog drugog proizvoda na tržištu, omogućavajući da radovi u šumarstvu budu efikasniji za 200 procenata. Contra je omogućila STIHL-u da napravi revoluciju u svetu šumarstva u 1959. i da postavi nove standarde na polju motornih testera.


Početak uspešne priče

Nakon zvaničnog lansiranja, nije bilo potrebno mnogo da Contra bude prepoznata kao benzinska motorna testera sa najvišim performansama sečenja. Njen uspešan početak na nemačkom tržištu će uskoro zacrtati put globalnoj senzaciji. Contra je uspela da uvede STIHL u novu eru, omogućivši kompaniji da ostvari dvocifreno povećanje u prihodima. Kako su svi znaci ukazivali na napredak i rast, brza ekspanzija povezana sa uspehom benzinskih motornih testera je učinila da se povećaju proizvodni kapaciteti kompanije. U godinama koje su usledile, STIHL je sagradio nove prozvodne objekte i dodatnu novu fabriku u Wiblingen-u. U sledećih 10 godina, broj zaposlenih u kompaniji porastao je sa oko 640 radnika u 1959. godini na preko 1.500 u 1969. Obim proizvodnje, takođe je imao zapažen rast. Od 1971. STIHL je bio svetski najprodavaniji brend motornih testera.


Osnova za bezbojne inovacije u tehnologiji motornih testera

Na tehničkim osnovama koje je postavila Contra, STIHL je u godinama koje su dolazile konstantno radio na daljem unapređenju bezbednosti, ergonomije, ekološke podobnosti i performansama motornih testera. Od anti-vibracionog sistema prvi put instaliranog na Contra testeri 1965. i QuickStop kočnice lanca do katalizatora, tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova i lansiranja baterijske tehnologije u motornim testerama pre 10 godina, STIHL je stalno pomero granice. Poslednja prekretnica je STIHL-ova tehnologija direktnog ubrizgavanja koja je postavljena u STIHL MS 500i benzinsku motornu testeru - prvu testeru na svetu sa masovno proizvedenim sistemom za elektronsko ubrizgavanje.