Prelazak na baterije: zašto se takva promena isplati

Lileo Jardins, preduzeće za baštovanstvo i pejzažnu arhitekturu, ostvaruje brojne prednosti zahvaljujući upotrebi baterijskih uređaja u profesionalnom radu. Otkrijte zašto se isplati odmah preći na takve uređaje.

Pregled: Prelazak na baterije

  • Profesionalci sve više prebacuju svoje flote uređaja na baterije
  • Baterije ostvaruju ubedljive prednosti u praksi i na papiru
  • Prelazak na baterije u svetu je ubrzan zakonskim inicijativama kao što su „Zeleni dogovor“ (Green Deal) i zakonski akt koji je doneo Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (CARB)
  • STIHL AP sistem ispunjava profesionalne zahteve u svim oblastima
  • Kategorije uređaja za sve oblasti primene olakšavaju ovu promenu

Lileo Jardins prelazi na baterije

U širokoj oblasti Šamberi u francuskom regionu Overnj-Ron-Alp, osam radnika preduzeća za baštovanstvo i pejzažnu arhitekturu Lileo Jardins radi sa baterijskim uređajima i oduševljeni su njihovim performansama u svakodnevnom održavanju vrtova, pejzaža i drveća.  

Generalni direktor Žilijen Feraris je postepeno sproveo prelazak na baterije. Polazeći od veće efikasnosti elektromotora i uštede goriva, Feraris je 2019. opremio prvi tim baterijskim uređajima. Danas svi timovi preduzeća Lileo Jardins koriste baterijske uređaje. Oko 85 posto flote je na baterijski pogon.

Dvojica profesionalaca idu preko travnjaka noseći STIHL baterijske uređaje u rukama

Savremeno baterijsko napajanje olakšava profesionalnu primenu.

Prvobitne sumnje vezane za performanse i trajanje baterija su brzo raspršene, jer se pokazalo da savremeni baterijski uređaji ispunjavaju profesionalne zahteve. Žilijen Lokvateli, pejzažni arhitekta u preduzeću Liléo Jardins, nije imao nikakvih poteškoća niti ograničenja sa baterijskim uređajima.

Naprotiv: Tokom rada, prednosti baterije postaju očigledne. Ovi tihi uređaji sa niskim vibracijama i bez emisija štetnih gasova su udobniji za rad, podjednako za radnike i ljude u okolini.

Ono što profesionalci preferiraju

Profesionalci su definisali sedam glavnih zahteva koje baterijski uređaji moraju da ispune. 

Duže trajanje baterije 

Duže trajanje baterije podrazumeva da je manje baterija potrebno za rad i da je ređa zamena baterije. Zbog toga je vreme rada bitna stavka za profesionalce. STIHL ima idealnu bateriju za svaki zadatak. Od makaza za živu ogradu do duvača za lišće, svi baterijski uređaji mogu da rade bez prekida. 

Jednostavno snažan: STIHL baterije za profesionalce

Visok kvalitet baterije

Kvalitet baterija u upotrebi je od presudne važnosti u profesionalnoj primeni. U svom sedištu u Vajblingenu, STIHL između ostalog razvija i proizvodi baterije za profesionalce. Uvidom u proizvodnju baterija stiče se predstava o tome kako se stvara poznati STIHL kvalitet u našim baterijama za profesionalce.

Duži vek trajanja

Za profesionalne korisnike je najbitniji broj ciklusa punjenja. Zahvaljujući novoj tehnologiji „Power Laminate“, baterija STIHL AP 500 S pruža dvostruko veći broj mogućih ciklusa punjenja u odnosu na dosadašnje STIHL baterije.

Profesionalac u zaštitnoj opremi orezuje živu ogradu STIHL baterijskim trimerom za živu ogradu

Baterijski uređaji moraju da budu izdržljivi i snažni.

Izdržljivost

Baterije i baterijski uređaji moraju da budu dovoljno izdržljivi da bi se svakodnevno izvodili radovi na održavanju zelenih površina, vrtova i drveća. U tu svrhu, STIHL prilagođava sve komponente i podvrgava ih sveobuhvatnim testovima tokom proizvodnje. 

Kapacitet za predstojeće zadatke

Prilikom prelaska na baterije, profesionalcima je važno da novi baterijski uređaji imaju neophodan kapacitet za izvršavanje predstojećih zadataka. Uz preporučenu kombinaciju baterijskog uređaja i baterije, STIHL isporučuje i pravo profesionalno napajanje u domenu baterija.

Jedan sistem za sve baterijske uređaje

Različiti priključci za razne uređaje komplikuju rad. Sasvim je očekivano da profesionalni korisnici zahtevaju jednostavno rešenje koje odgovara njihovim potrebama. U kompaniji STIHL, takvo rešenje za profesionalce se naziva AP sistem. 

Muškarac stoji ispred stanice za punjenje baterija
STIHL AP sistem pruža pravo profesionalno napajanje (još uvek nije dostupan u Srbiji i Crnoj Gori)

Globalne inicijative za brži prelazak na baterije

Preduzeće Liléo Jardins je blagovremeno prebacilo svoju flotu uređaja na baterije, tako da već sada ispunjava neke zakonske propise budućnosti. Širom sveta postoje pokreti koji se zalažu za brži prelazak na baterije.

Zeleni dogovor Evropske komisije

U Evropi, Evropska komisija radi na uspostavljanju takozvanog „Zelenog dogovora“ (Green Deal). Osnovni cilj planiranih mera je da se smanje emisije CO2, i to za 55 posto do 2030. godine i sve do nule do 2050.

Da bi se to postiglo, između ostalog je potrebno revidirati Direktivu o obnovljivim izvorima energije (RED II) sa ciljem povećanja udela obnovljivih izvora energije na 40 posto u energetskom miksu u EU. To se može postići elektrifikacijom i obnovljivim izvorima energije i gorivima.

Povrh toga, očekuje se da će cena konvencionalnih goriva biti sve veća. Ove planirane mere za smanjenje emisije CO2 će samim tim ubrzati prelazak na baterije i iz ekonomskih razloga.

Muškarac sa zaštitom za uši i lice na glavi stoji sa STIHL trimerom ispred velikog grma hortenzija
Rad sa baterijskim uređajima dovodi do manje emisije štetnih gasova.

Kalifornija: prelazak na baterije od 2024.

U Kaliforniji je zakonski akt Kalifornijskog odbora za vazdušne resurse (CARB) stupio na snagu 1.1.2024. Ovim aktom se, između ostalog, propisuje da novoproizvedeni mali motori, poput onih koji se nalaze u duvačima za lišće, kosačicama i drugim uređajima, ne smeju da emituju štetne gasove. Cilj je da se smanji zagađenje vazduha u Kaliforniji.

Za tamošnja preduzeća za baštovanstvo i pejzažnu arhitekturu, to znači sledeće: Od 2024. nadalje, u prodavnicama će moći da se kupe samo novi baterijski uređaji. Podstiče se prelazak na baterije ili opremu koja ne emituje štetne gasove i dostupna su podsticajna sredstva za pospešivanje kupovine takve opreme.

STIHL AP: Snažan baterijski sistem za profesionalce

Prelazak na baterije se isplati i lako je izvodljiv zahvaljujući STIHL AP sistemu, jer pruža pravo profesionalno napajanje za svakodnevno održavanje zelenih površina, vrtova i drveća, kao i za komunalne poslove.

Izdržljivost i snaga: baterijski uređaji iz STIHL AP sistema

Za svaku primenu postoji odgovarajući STIHL baterijski uređaj. Dostupni su sledeći uređaji: 

Praktičan pribor predstavlja koristan dodatak AP sistema. Ergonomske, leđne baterije kao što je STIHL AR 2000 i punjači obezbeđuju punu fleksibilnost u radu.

Apsolutna fleksibilnost: pribor u AP sistemu

Više za zaljubljenike u tehniku