Piraterija

Piraterija robnih marki i proizvoda: Plagijati predstavljaju veliki izvor opasnosti

Piraterija robnih marki i proizvoda kao vid privrednog kriminala nije samo protivzakonita i štetna po privredu i kompaniju, već predstavlja i veliki rizik za bezbednost i dobrobit korisnika. 

STIHL proizvodi su stalno na meti falsifikatora, kao što je to slučaj sa mnogim poznatim kompanijama. Proizvodnjom i distribucijom falsifikovanih proizvoda (plagijata), falsifikatori pokušavaju da svesno obmanu potrošače i da nepropisno ostvare profit zahvaljujući visokom stepenu prepoznatljivosti robne marke „STIHL“.

Upoređivanje testera

Originalni STIHL MS 250 C (gore) u poređenju sa falsifikatom ovog proizvoda (dole).

Kako da prepoznam plagijat?

STIHL proizvode karakterišu, između ostalog, visoki standardi kvaliteta i bezbednosti, što ne važi i za plagijate. U mnogim slučajevima prestaju da budu upotrebljivi nakon kraćeg vremena ili im nedostaju funkcije proizvoda vezane za bezbednost.

Plagijati najčešće dolaze iz Kine i izuzetno su slični originalima zbog svoje narandžaste/svetlosive boje ili nalepnice sa logotipom originalnog STIHL proizvoda. Međutim, ništa drugo nemaju zajedničko sa originalnim proizvodima.

Šta možete da učinite?

Ako naiđete na neobične ponude ili sumnjive veb-lokacije, možete nam to prijaviti putem sledeće adrese e-pošte.
office@stihl.rs

Zaštita robne marke kompanije STIHL

U cilju borbe protiv nezakonite trgovine plagijatima, kompanija STIHL je angažovala posvećen i motivisan tim zadužen za zaštitu robne marke na globalnom nivou. Ovaj tim blisko sarađuje sa različitim zainteresovanim stranama, kao što su istražitelji, zastupnici, carinski i izvršni organi, kako bi se svim raspoloživim pravnim sredstvima sprečila proizvodnja i prodaja plagijata na internetu i tržištima.

Kako da se zaštitite?

STIHL prodaje svoje proizvode isključivo preko ovlašćenih specijalizovanih prodajnih mesta.

Možete biti sigurni da ćete kod svog STIHL prodavca dobiti 100 posto STIHL kvalitet, a ne jeftinu kopiju. Imajte u vidu da uvek sami snosite rizik kada kupujete proizvode od neovlašćenih prodavaca.

Kad je reč o ponudama na tržištima na mreži i raznim kanalima društvenih mreža, savetuje se da budete oprezni. Prevarantske ponude karakterišu neuobičajeno niske cene, visoki popusti i pogrešno ispisano ime robne marke „STIHL“. Često se kopira izgled zvanične STIHL veb-prodavnice i koriste se originalne STIHL fotografije.

Piraterija brenda i proizvoda: Imitacije proizvoda predstavljaju veliki rizik

Oprez kupcima: prividne, povoljnije cene se često ispostave skuplje, ako posmatramo dugoročno, jer kao što je cena falsifikovanih testera smanjena, tako se smanjuje i njihov radni vek, performanse i što je najvažnije - bezbednost.

Zapravo, falsifikovani artikli se ne nude uvek po sniženim cenama i u mnogim slučajevima imaju tek nešto nižu cenu od originalnih proizvoda – ovo je da se podvuče utisak da vam se nude originalni STIHL proizvodi.

Imitacija robe predstavlja veliki bezbednosni rizik

Dok se STIHL proizvodi odlikuju karakteristikama koje ispunjavaju stroge standarde kvaliteta i bezbednosti, imitacije originalnih proizvodia nemaju takvu zaštitu.

Često, ovi podstandardni električni alati rade samo kratko vreme i onda se ne mogu popraviti zbog nedostatka rezervnih delova. Pored toga, njihova sigurnosna oprema može biti neispravna ili u potpunosti nedostajati.

Na primer, u jednom slučaju istraživanja falsifikovane motorne testere, štitnik za ruku za automatsku kočnicu lanca – najvažniji sigurnosni uređaj u motornoj testeri – se odlomio tokom raspakivanja.

STIHL motorne testere su posebno bile na meti falsifikata. Ova plagirana roba dolazi uglavnom iz Kine i liči na originalne STIHL proizvode, posebno u pogledu narandžaste i svetlosive boje.

Kupci su dodatno obmanuti lepljenjem falsifikovanih etiketa sa markom STIHL, kao i, u nekim slučajevima, korišćenjem poznatih oznaka modela. Osim boja i navedene oznake modela, ove motorne testere nemaju nikakve veze sa originalnim STIHL testerama.

Kako se možete zaštititi?

Ulična trgovina, kupovina na buvljoj pijaci i prodaja u prtljažnicima automobila posebno su uvek pouzdane lokacije za falsifikovane, podstandardne i rizične proizvode. Sličnu sumnju treba izraziti kada se novi proizvodi nude putem Interneta.

STIHL svoje proizvode prodaje isključivo preko ovlašćenih, specijalizovanih prodavaca, čime garantuje da su proizvodi originalni i da su pružene stručne usluge i saveti. Kod vašeg STIHL distributera možete biti sigurni da ne kupujete jeftine replike, već da uvek nosite kući 100% STIHL kvalitet.

Napomena: 

U slučaju sumnje, obratite se svom prodavcu. Rado ćemo odgovoriti na sva pitanja – kontaktirajte nas na office@stihl.rs