STIHL 4-Mix® motor: snaga u prirodi

STIHL 4-Mix® motor: mala težina velike snage, inovativna upotreba goriva, jednostavno rukovanje, prednosti dvotaktnih i četvorotaktnih motora.

Košenje kosine ispred kuće STIHL benzinskom motornom kosom FS 131 sa 4-Mix® motorom

STIHL 4-Mix® motor: Četvorotaktni motor sa brojnim prednostima

Čak i najnaporniji radni dan postaje lakši uz 4-Mix® motor kompanije STIHL. Razvijen je tako da svi aspekti rada i funkcionisanja podrže korisnika na najbolji mogući način.  STIHL 4-Mix® motor radi sa uobičajenim gorivom i omogućava primenu u bilo kom položaju sa dobrim ubrzanjem. Uz relativno malu potrošnju goriva, STIHL 4-Mix® motor postiže visok obrtni momenat ispuštajući izuzetno malo izduvnih gasova. Kompaktna konstrukcija 4-Mix® motora kompanije STIHL obezbeđuje povoljan odnos snage i težine i rad sa malim vibracijama. Takođe, osvaja svojim ugodnim nivoom zvuka.

STIHL 4-Mix® motor: Detalji načina rada

Kao što samo ime kaže, STIHL 4-Mix® motor radi na principu četiri takta: usisavanje, sabijanje, sagorevanje i izduvavanje. Konkretno, način rada izgleda ovako:

Mnogo snage. Pokretanje bez velikog napora

Da bi se lakše pokrenuo, svaki STIHL 4-Mix® motor ima ugrađen automatski sistem za dekompresiju. Ovako izgleda funkcionisanje tog sistema: Prilikom pokretanja 4-Mix® motora, centrifugalni tegovi dovode do minimalnog otvaranja ventila u motoru. Pritisak sabijanja se delom oslobađa kroz ovaj minimalni otvor, tako da se efikasno smanjuje sila potrebna za pokretanje motora. Čim se brzina pokretača premaši prvim radnim taktom, automatski se deaktivira automatski uređaj za dekompresiju, te 4-Mix® motor nastavlja da radi efikasno i snažno uz puno sabijanje.

Žena sa zaštitnim naočarima i antifonom uklanja opalo lišće STIHL kombinovanim motorom KM 131 R sa nastavkom za duvanje

Specifična konstrukcija 4-Mix® motora: mala težina, veliki učinak

STIHL 4-Mix® motor nije težak. Zahvaljujući tome što koristi smešu goriva za podmazivanje, više nema potrebe za uobičajenim delovima četvorotaktnog motora kao što su pumpa za ulje, filter za ulje i korito za ulje. Motor zbog toga nije samo lakši, već i jednostavniji za održavanje: zaboravite na proveru ulja, zamenu ulja i odlaganje otpadnog ulja.

STIHL 4-Mix® motor ili 2-Mix motor?

Naši vodeći sistemi motora su podjednako inovativni, snažni i naročito efikasni. Tabela u nastavku sadrži kratak pregled ključnih podataka za svaki sistem ponaosob.

STIHL 2-Mix motorSTIHL 4-Mix® motor
Efikasna upotreba gorivaOptimalna implementacija raspoložive snage
Mali troškovi korišćenjaPrimena na svakom mestu
Visoke vrednosti pogonaPosebno visok obrtni moment
Kompaktna konstrukcijaManja emisija zagađivača

Kratak pregled STIHL 4-Mix® motora:

  • Smanjena emisija zagađivača: Zbog sagorevanja goriva uz malo ostataka ispunjava strogu evropsku direktivu o V emisiji gasova. 
  • Bez servisiranja ulja: Lako se održava budući da koristi uobičajenu smešu goriva. 
  • Mala težina: Zahvaljujući tome što koristi smešu goriva za podmazivanje, uštedećete na uobičajenim delovima četvorotaktnog motora kao što su pumpa za ulje, filter za ulje i korito za ulje. 
  • Nizak nivo buke: Ugodan zvuk čak i kad radi najvećom snagom. 
  • Vučna snaga i visok obrtni moment: Veliko sabijanje obezbeđuje veliku snagu.