STIHL 2-Mix motor: Jak i dvaput više ekonomičan

U potrazi ste za mašinom kojom želite da radite u prirodi a da je bespotrebno ne zagađujete? To je moguće sa STIHL uređajima koji imaju 2-Mix motor.

Skidanje kore sa stabla u šumi STIHL benzinskom motornom testerom MS 261 C-M sa 2-Mix motorom i vodilicom Light 04

STIHL 2-Mix motor: nov pristup efikasnosti

Bilo da se radi o visokim performansama rezanja ili velikom obrtnom momentu, morate se osloniti na snažan motor za rad u šumi ili bašti. STIHL 2-Mix motor je dvotaktni motor koji zadovoljava upravo ovakve zahteve: zato što objedinjuje veliku snagu motora, izuzetnu zapreminu snage i odličnu krivu obrtnog momenta. Uprkos svojoj snazi, STIHL 2-Mix motor tokom rada ne ispušta mnogo štetnih gasova, te je izuzetno pogodan za okolinu. To je dokazano – 2-Mix motor već ispunjava strogu EU direktivu faze V o emisiji gasova. Ova izuzetna ekološka prihvatljivost uz visoke performanse je rezultat efikasnog korišćenja goriva u STIHL 2-Mix motoru. Zahvaljujući inovativnom sistemu za odvod gasova, smanjene su štetne emisije, dok je potrošnja goriva u odnosu na uobičajene dvotaktne motore bez 2-Mix tehnologije manja i do 20%. U nastavku saznajte kako funkcioniše ova tehnologija u 2-Mix motoru. 

STIHL 2-Mix motor: način rada

Tajna besprekornog rada i efikasnog korišćenja goriva kod STIHL 2-Mix motora je u cilindru: upravo u njemu inovativni STIHL 2-Mix motor objedinjuje performanse i ekološku kompatibilnost zahvaljujući revidiranoj dinamici cilindra. Kod konvencionalnih dvotaktnih motora položaj klipa određuje kada se izduvni i prenosni otvor otvaraju ili zatvaraju. Ovaj proces je optimizovan kod STIHL 2-Mix motora. Odmah nakon procesa paljenja u 2-Mix motoru, između sagorelih gasova u komori za sagorevanje i svežeg gasa u kućištu radilice postavlja se razdvojna gasna obloga. Prelivanje počinje u deliću sekunde, te sveži gas dospeva u cilindar sa minimalnim zakašnjenjem i odatle ispira izduvne gasove. Ali to nije sve: upravo zbog manjeg usporavanja, klip ima više vremena da se u ključnom trenutku pomeri nagore i zatvori izduvni kanal. Nesagoreli sveži gasovi se tako drže dalje od izduvnog kanala, te se mogu efikasnije sagoreti. Osim toga, u poređenju s uobičajenim dvotaktnim motorom, oni se u znatno manjoj meri ispiraju iz uređaja za rad. Kod STIHL 2-Mix motora sa sistemom za odvod gasova, gubici od ispiranja su svedeni na minimum. U nastavku smo naveli kratak pregled svih prednosti sistema.

Uklanjanje smeđeg lišća sa zemlje pomoću STIHL benzinskog duvača BG 56 sa 2-Mix motorom

STIHL 2-Mix motor: Prednosti

Zahvaljujući korišćenju razdvojne gasne obloge u STIHL 2-Mix motoru, više od 80% nesagorelih svežih gasova ne dospeva u okolinu. Čovek i priroda su tako znatno manje ugroženi – nesagoreli sveži gasovi sadrže delove goriva kao što su benzen i toluen koji ugrožavaju korisnike i prirodu u podjednakoj meri. Osim pozitivnog uticaja na životnu okolinu, zahvaljujući optimalnim performansama i manjoj težini, STIHL uređaji sa 2-Mix motorom imaju još jednu prednost: motor ispušta manje nesagorelog benzina u okolinu, te se svako punjenje rezervoara iskorišćava na najbolji mogući način. Zbog toga je potrošnja goriva kod 2-Mix motora manja i do 20% u odnosu na „normalne“ dvotaktne motore iste snage. 

STIHL 2-Mix motor ili 4-Mix® motor?

Naši vodeći sistemi motora su podjednako inovativni, snažni i naročito efikasni. Tabela u nastavku sadrži kratak pregled ključnih podataka za svaki sistem ponaosob.

STIHL 2-Mix motorSTIHL 4-Mix® motor
Efikasna upotreba gorivaOptimalna implementacija raspoložive snage
Mali troškovi korišćenjaPrimena na svakom mestu
Visoke vrednosti pogonaPosebno visok obrtni moment
Manja emisija zagađivačaKompaktna konstrukcija

Kratak pregled STIHL 2-Mix motora:

  • Efikasnost: Velika snaga uz efikasnu upotrebu korišćenog goriva
  • Snaga: Visok obrtni moment u širokom rasponu broja obrtaja
  • Ekološka prihvatljivost: Znatno smanjena potrošnja goriva, pa je i manje zagađenje životne okoline jer se proizvodi manje štetnih izduvnih gasova
  • Ekonomičnost: I do 20% niža potrošnja goriva u odnosu na uobičajene dvotaktne motore bez 2-Mix tehnologije
  • Budućnost primene: STIHL 2-Mix motor sa sistemom za odvod gasova ispunjava strogu evropsku direktivu o V emisiji gasova.