Održavanje travnjaka u proleće

U proleće je vreme da ponovo održavamo baštu i travnjak. Ovde možete da saznate šta obuhvata optimalno održavanje travnjaka u proleće.

Žena se bavi održavanjem travnjaka u proleće i grabulja pokošenu travu u svojoj bašti

Pregled: Održavanje travnjaka u proleće

 • U proleće očistite travnjak od lišća i granja
 • Rastresite tlo grabuljama, a zatim sačekajte da se osuši
 • Đubrite travnjak prolećnim đubrivom
 • Kosite travnjak od marta, najranije dve nedelje nakon đubrenja
 • Zatim prozračite travnjak koji je jako zapušten i ima mnogo mahovine
 • Nakon prozračivanja, pospite pesak po glinovitom i veoma zbijenom zemljištu
 • Nakon prvog košenja travnjaka, najbolje je kositi jednom sedmično

Ovako pripremate travnjak za novu sezonu

Sneg se otopio, temperature su postaju sve veće: Sada je pravo vreme za održavanje travnjaka. Pošto je vaš travnjak morao da se odmori tokom zime, sada je gladan i treba ga pripremiti za predstojeću baštensku sezonu.

Međutim, pre nego što počnete sa đubrenjem, vaš travnjak treba da se obnovi. Prvo održavanje travnjaka u proleće stoga uključuje i sakupljanje lišća i grana koji su pali na zemlju tokom hladne sezone, nakon održavanja travnjaka u jesen.

Koliko je obimno održavanje travnjaka u proleće zavisi i od toga koliko je travnjak pretrpeo: Da li je pun mahovine, mrtvih i neraspadnutih biljnih reznica i korova? Ima li puno mrtve trave? Potom bi trebalo i da prozračite svoj travnjak nakon košenja. U zavisnosti od teksture tla, može biti preporučljivo i posipanje travnjaka peskom kao deo procesa održavanja travnjaka.  

Održavanje travnjaka u proleće – objašnjeno korak po korak u video-snimku

Muškarac prozračuje travnjak uz pomoć STIHL baterijskog prozračivača travnjaka RLA 240

Da li moram da prozračim travnjak?

Da li vaš travnjak treba da se prozrači zavisi u potpunosti od njegovog stanja: Lagano provucite male metalne grabulje kroz travnjak. Ako ostanu ostaci od košenja, korov ili mahovina, preporučljivo je prozračiti zemljište pomoću prozračivača da biste uklonili mrtve i neraspadnute biljne reznice i sprečili njihovo nakupljanje. Prozračivanje se, međutim, preporučuje tek kada travnjak savlada prvu fazu rasta. Stoga je već trebalo obaviti đubrenje ili jedan do dva postupka košenja.

Održavanje travnjaka u proleće: Prvi koraci

Da biste imali zdrav travnjak, započnite održavanje travnjaka u proleće temeljnim čišćenjem travnjaka. Staro lišće i otpale male grane mogu se lako ukloniti grabuljama. STIHL duvač lišća će vam pomoći pri ovom zadatku. Poboljšajte travnjak koji je pretrpeo oštećenja tokom zime i ogoljene delove zelenila setvom nove trave. 

Izravnanje neravnog tla 

Nakon uklanjanja grana i lišća, možda ćete morati da izravnate neravno tlo. Ovo se lako radi lopatom ili grabuljama. 

Žena lopatom izbacuje zemlju sa kolica na tlo kako bi izravnala sve neravnine tokom prolećnog održavanja travnjaka

Rastresanje zemljišta

Trebalo bi da što bolje rastresete zemljište i pripremite ga za košenje. Ovo funkcioniše samo kada je ono potpuno suvo. Ako na nekim mestima još uvek ima stajaće vode, treba rastresti i zbijene površine. U tu svrhu, nekoliko puta ubodite zemlju grabuljama i pažljivo je pomerite.

Setva travnjaka

Prolećne temperature su idealne za postavljanje novog travnjaka. Ovde treba obratiti pažnju na odabir odgovarajuće vrste travnjaka. Travnjak u senci zahteva mnogo sunčeve svetlosti nakon setve. U leto i jesen, travnjak u senci može dobro da raste i postaje otporniji na bolesti, mraz i vlagu od travnjaka u senci koji se seje u jesen. 

Posipanje travnjaka peskom 

Ako imate veoma zbijeno ili glinovito tlo u svojoj bašti, trebalo bi i da pospete pesak po svom travnjaku u proleće, kao deo održavanja travnjaka, kako biste rastresli strukturu tla. U tu svrhu, nakon prozračivanja, prvo posipajte travnjak peskom, a zatim dovoljno zalijte. 

Tretiranje travnjaka krečom u proleće?

Ako je zemljište kiselo, vaš travnjak više ne može da se snabdeva dovoljnom količinom hranljivih materija. U ovom slučaju, trebalo bi da koristite kreč za travnjak kako biste regulisali pH vrednost zemljišta. Obavezno prethodno izvršite analizu tla – odgovarajući testovi su dostupni kod specijalizovanih prodavaca. 

Pošto bi između tretiranja krečom i đubrenja trebalo da postoji razmak od šest do osam nedelja, preporučujemo da travnjak tretirate krečom u februaru čim prevladaju uslovi bez mraza. Na ovaj način može da prođe dovoljno vremena dok ne počnete sa održavanjem travnjaka u proleće. 

Đubrenje travnjaka u proleće?

Da bi vaš travnjak bio zdrav i zelen, potrebno mu je dovoljno hranljivih materija – na primer, tako što ćete ga redovno đubriti kada je to potrebno. Ako ste sami postavili travnjak, možete koristiti analizu tla da biste utvrdili šta je preporučljivo za održavanje travnjaka.

Uz ove pomoćnike možete da postignete savršeni travnjak

Đubrenje travnjaka u proleće

Ako prethodne godine niste kontinuirano malčirali svoj travnjak da biste mu obezbedili dovoljno hranljivih materija, trebalo bi da ga đubrite u proleće. Prolećno đubrenje je deo pravilnog održavanja i pomaže da trava ponovo postane jaka, zdrava i zelena. Tokom perioda intenzivnog rasta, preporučujemo košenje travnjaka dva puta sedmično. Po pravilu je dovoljno da se travnjak đubri dva puta godišnje – jednom u proleće i jednom u kasno leto. Dodatno đubrenje je moguće, na primer, u junu. Organska i mineralna đubriva možete da pronađete u svakom baštenskom centru ili prodavnici alata. Pored toga, postoje i posebna prolećna đubriva. Đubrivo pomaže travi da se rano regeneriše i jača oslabljeno korenje trave.

Mahovina, biljka indikator za azot

Mahovina je biljka indikator za azot. Ako ovaj hranljivi sastojak nedostaje u zemljištu, mahovina će se brže širiti po travnjaku. Na dobro đubrenim travnjacima, mahovinu zamenjuje snažno rastuća trava, tako da je đubrenje dobar način za dugoročnu borbu protiv mahovine. 

Košenje travnjaka u proleće

Čim postane toplije i temperatura tla bude oko 10 stepeni Celzijusa, pravo je vreme da se travnjak kosi bar jednom sedmično. Bliži se prvo ovogodišnje košenje travnjaka. Ovo podstiče gust rast travnjaka. Obično je najbolje vreme za prvo košenje travnjaka od sredine marta do sredine aprila. Ako zbog tople zime trava ranije raste, trebalo bi i ranije da pokosite travnjak.

Napomena: Ako ste đubrili svoj travnjak posle zime, sačekajte najmanje jednu do dve nedelje nakon đubrenja pre upotrebe kosačice. 

Košenje radi čišćenja

Trava ponovo raste i vaša bašta je suva – najbolje vreme da vaš travnjak prvi put pokosite radi čišćenja.

 • Uverite se da su noževi kosačice očišćeni i naoštreni kako ne biste oštetili mladu, meku prolećnu travu i učinili je podložnom bolestima.
 • Obratite pažnju na visinu košenja travnjaka. Optimalna visina košenja je između 4 i 6 cm. U hladu, na primer ispod grmlja, visina nikada ne sme biti manja od 5 cm.
 • Prilikom podešavanja željene visine košenja, imaćete koristi od lakog i centralnog podešavanja visine košenja vaše kosačice.
STIHL baterijska kosačica RMA 339 C se proverava u bašti u proleće

Provera kosačice u proleće

 • Prvo proverite opšte stanje kosačice: Kućište, točkovi i sečiva ne bi trebalo da budu oštećeni.
 • Ako su noževi tupi, zatražite oštrenje i balansiranje u STIHL specijalizovanoj prodavnici.
 • Zamenite ulje na vašoj benzinskoj kosačici pre svake nove sezone. Na ovaj način uklanjate moguću abraziju nastalu tokom upotrebe. Time može da se poveća vek trajanja motora. 
 • Takođe proverite filter za vazduh na benzinskoj kosačici. Ako je prljav ili začepljen, treba ga zameniti.
 • U slučaju baterijskih kosačica, proverite nivo napunjenosti baterije i napunite je do kraja pre prve upotrebe.

Košenje i đubrenje travnjaka u jednom koraku

Svoj travnjak možete istovremeno kositi i đubriti. Prilikom košenja pomoću STIHL kosačice za malčiranje ili iMOW® robotske kosačice, pokošena trava se usitnjava i raspoređuje po travnjaku. Sadržani azot se mineralizuje i vraća u vaš travnjak kao prirodno zeleno đubrivo. 

Više uređaja za vašu baštu