Punjenje litijum-jonskih baterija

Ovde možete da saznate kako pravilno da napunite litijum-jonske baterije i šta treba uzeti u obzir.

Akumulator i rukavice leže na radnoj površini
STIHL litijum-jonski akumulatori su pogodni za skladištenje u radionici.

Pregled: Punjenje litijum-jonskih baterija

  • Punjenje STIHL litijum-jonskih baterija do 80-100% pre prve upotrebe

  • Bezbednosne tehnologije sprečavaju pregrevanje litijum-jonskih baterija

  • Punjenje bez brige preko noći

  • Zaštita litijum-jonskih baterija od vlage, toplote i hladnoće

Šta treba uzeti u obzir pri punjenju litijum-jonskih baterija

Pretpostavka da baterije moraju da se napune u potpunosti nakon kupovine više ne važi za savremene litijum-jonske baterije. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba da imate u vidu kako biste osigurali da Vaše baterije imaju dug radni vek.

1. Poštovanje optimalnih temperatura punjenja za litijum-jonskih baterija

STIHL baterije možete da punite bez problema u rasponu od +5 do +40 stepeni Celzijusa. Skladištenje je moguće čak i između -20 i +50 stepeni – ali uz funkcionalne gubitke u marginalnim područjima.

STIHL uređaji za punjenje Vam nude dodatnu bezbednost: Ako je baterija previše topla nakon dužeg perioda korišćenja, postupak punjenja počinje tek kada se dostigne određena temperatura. 

 2. Izbegavanje ekstremnih temperatura u slučaju litijum-jonskih baterija

Da biste zaštitili litijum-jonske baterije i pravilno ih punili, ne treba ih postavljati na grejač. Previsoke ili preniske temperature mogu biti štetne za baterije – stoga uvek treba da se pridržavate dozvoljenog temperaturnog opsega.

Najbolje je puniti baterije na normalnoj sobnoj temperaturi ili kada je spoljašnja temperatura umerena. 

3. Nije potrebno dugo punjenje litijum-jonskih baterija

Savremene litijum-jonske baterije je potrebno napuniti do 80% pre prve upotrebe – u zavisnosti od baterija, to traje između pola sata i četiri i po sata.

Litijum-jonski akumulator STIHL AK 30 pri punjenju u stanici za punjenje
Zahvaljujući stanici za punjenje, litijum-jonski akumulator STIHL AK 30 se brzo puni.

Da li temperatura baterije utiče na isporučenu količinu energije?

Jedan mit govori o tome da bateriju treba postaviti na grejač tokom punjenja. Prema ovoj teoriji, električna aktivnost bi trebalo da se poveća usled unosa toplote, što bi trebalo da zaštiti bateriju tokom punjenja i produži njen radni vek. Potpuno prazna baterija bi navodno čak mogla da se ponovo aktivira nakratko zagrevanjem, jer samo topla baterija može da iskoristi sve svoje energetske rezerve. Danas znamo da je ova teorija pogrešna, kao i da ovaj postupak oštećuje bateriju.

Tokom punjenja i pražnjenja, joni praktično migriraju sa jedne elektrode na drugu – u zavisnosti od smera struje. Ako se baterija previše zagreje, to ubrzava čestice i materijal se raspada – radni vek se smanjuje. U najgorem slučaju, ako se baterija pregreje, mogu se formirati lako zapaljivi gasovi. Baterija postaje neupotrebljiva. Generalno, savetujemo Vam da uvek obratite pažnju na dozvoljeni temperaturni opseg baterije. 

Korisne informacije

Sve STIHL baterije se isporučuju ovlašćenim distributerima sa nivoom napunjenosti od 30 procenata. Čak i ako je STIHL baterija duže vreme uskladištena kod ovlašćenog distributera, ona je efikasno zaštićena od samopražnjenja. 

Koliko je opasno predugo puniti baterije?

Normalno je da se baterija  zagreje tokom punjenja i nema razloga za brigu. Kvalitetne STIHL baterije zaštićene su od pregrevanja i uglavnom su bezopasne. Kada se baterija napuni, punjenje će automatski prestati, tako da ne morate da brinete o prepunjavanju baterije. Veća je verovatnoća da će imitacije i replike predstavljati rizik. To je zato što baterije mogu da puknu ako se pregreju.

Ako baterija višestruko prekorači dozvoljeni temperaturni opseg, dolazi do samopojačavajuće egzotermne hemijske reakcije, „thermal runaway“ ili „termičkog bega“. Razvoj toplote unutar baterije se osamostaljuje i topi jezgro akumulatora. 

Činjenica je: Opasnost od požara od baterije i dalje predstavlja problem koji okupira mnoge korisnike. Na sigurnom ste uz savremene STIHL baterije.

STIHL akumulatorska kutija sa litijum-jonskim akumulatorom AP 300 i uređajem za punjenje
STIHL akumulatorska kutija sa litijum-jonskim akumulatorom AP 300

Koje prednosti nude proizvodi sa litijum-jonskim baterijama kompanije STIHL?

Visokokvalitetni baterijski proizvodi kompanije STIHL nude mnoge prednosti, uključujući nizak rizik od požara litijum-jonskih baterija, optimalnu zaštitu od dubokog pražnjenja i nadzor temperature uz efikasan sistem za upravljanje baterijom. 

Najviši bezbednosni standardi STIHL litijum-jonskih baterija

Da bi se sprečilo prekomerno punjenje i prekomerno stvaranje toplote, u STIHL baterijama se koriste samo litijum-jonske ćelije koje ispunjavaju najviše bezbednosne standarde. 
Baterije i uređaji za punjenje kompanije STIHL opremljeni su zaštitnim mehanizmima koji sprečavaju prekomerno punjenje i prekomerno stvaranje toplote.

Nadzor temperature preko sistema za upravljanje baterijom 

Sistem za upravljanje baterijom nadzire svaku pojedinačnu ćeliju ugrađenu u bateriju Integrisani senzor meri temperaturu na najtoplijoj tački unutar baterije – ako je temperatura previsoka, postupak punjenja se prekida. 

Nizak rizik od požara litijum-jonskih baterija

Kod savremenih litijum-jonskih baterija, rizik od požara je veoma nizak. Ovo je, između ostalog, obezbeđeno zahvaljujući ugrađenom sistemu za upravljanje baterijom. On sprečava prepunjenje i povezano stvaranje velike toplote.

Optimalna zaštita od dubokog pražnjenja

Elektronika litijum-jonskih baterija vrši automatsko prebacivanje u stanje mirovanja ako se baterije ne koriste duži vremenski period. Ovo štiti od štetnog dubokog pražnjenja.

Mali gubitak kapaciteta

STIHL koristi za sve baterijske uređaje savremene litijum-jonske ćelije koje ne moraju biti potpuno napunjene pre prve upotrebe i spremne su za upotrebu u roku od nekoliko sati. Razlog: Samopražnjenje STIHL baterija je zanemarljivo – dolazi do gubitka kapaciteta od jedan do tri odsto godišnje.

Nema memorijskog efekta

Kod litijum-jonskih baterija nema memorijskog efekta. Memorijski efekat se odnosi na gubitak kapaciteta u nikl-kadmijum baterijama (NiCd) usled delimičnog pražnjenja. Baterija beleži potrošnju energije i vremenom obezbeđuje samo prethodno korišćeni kapacitet umesto originalnog kapaciteta. 

Kada se baterija zagreje

Električne mere predostrožnosti u bateriji, uređaju za punjenje i radnom uređaju sprečavaju pregrevanje i automatski isključuju funkcije na kritičnim tačkama. U malo verovatnom slučaju pregrevanja, sve ćelije baterije su smeštene u robusno kućište otporno na plamen.

Napomene o skladištenju litijum-jonskih baterija

Da bismo optimalno skladištili naše litijum-jonske baterije, preporučujemo temperaturu okoline od oko 20 stepeni. U principu, baterije možete da skladištite između -20 i +50 stepeni – u marginalnim područjima, međutim, može doći do smanjenja funkcije i radnog veka. Stoga preporučujemo da pravilno skladištite litijum-jonske baterije.

Puna snaga uz STIHL uređaje za punjenje

Uređaji za punjenje, kao što je uređaj za brzo punjenje AL 300, aktivno podržavaju hlađenje baterija pomoću integrisanog sistema vazduha za hlađenje. Otkrijte naše uređaje za punjenje baterija:

Indikator napunjenosti na STIHL bateriji

Četiri LED diode na bateriji pokazuju stanje napunjenosti, ali takođe mogu ukazivati na smetnje na uređaju ili bateriji. U tu svrhu, jednostavno pritisnite taster na bateriji. LED diode svetle pet sekundi u zelenoj boji, a zatim prikazuju stanje napunjenosti. Ako samo jedna LED dioda treperi zeleno, to ukazuje na nizak nivo napunjenosti.

Ako je baterija u uređaju za punjenje, zelene LED diode takođe pokazuju stanje napunjenosti (ako nijedna LED dioda ne svetli, postupak punjenja je završen). Ako LED diode svetle ili trepću crveno, postoji greška:

LED indikator
Značenje

Baterija treba da se napuni.

Baterija je napunjena 20-40%.
Baterija je napunjena 40-60%. 
Baterija je napunjena 60-80%. 
Baterija je napunjena 80-100%.
Baterija je previše topla ili hladna.
Uređaj je previše topao.
Postoji smetnja u uređaju.
Postoji smetnja u bateriji.

LED indikator baterije pruža informacije o nivou napunjenosti ili smetnjama. 

Više o STIHL baterijma

Ako želite da saznate više informacija o funkcionisanju litijum-jonskih baterija i kako STIHL koristi inteligentne sisteme, pročitajte članak Osnovno znanje o baterijama.

Česta pitanja i odgovori

Više o STIHL baterijama i baterijskom priboru