Namotavanje i zamena niti za košenje

Želite da zamenite niti za obrezivanje na motornoj kosi? Pokazaćemo Vam na šta treba da obratite pažnju.

Osoba namotava strunu za košenje za STIHL FSA 57 akumulatorsku motornu kosu

Pregled: Namotavanje i zamena niti za košenje

  • Različite STIHL glave za košenje, niti za košenje i kalemi sa koncem pogodni su za različite primene
  • Pre namotavanja i upotrebe, stavite trimi niti 24 sata u vodu

  • Da biste zamenili niti za obrezivanje, otvorite glavu za košenje ili ih jednostavno umetnite zahvaljujući komfornoj funkciji

  • Namotajte niti za košenje okretanjem

  • Alternativno može da se koristi unapred napunjeni kalem

Zamena niti za obrezivanje: tri mogućnosti kod STIHL glava za košenje

Bilo zbog istrošenosti ili zbog toga što želite da svoju motornu kosu ili trimer za travu prilagodite novom zahtevu – u nekom trenutku je vreme da zamenite niti za obrezivanje. U principu postoje tri različita načina postupanja za zamenu niti za košenje na STIHL glavi za košenje.

Standardne glave za košenje: U ovom slučaju, najpre skinite glavu za košenje sa motorne kose, a zatim je otvorite. Nakon toga možete da namotate niti za košenje na izloženi kalem. Strelice Vam pomažu pri namotavanju niti za obrezivanje u pravilnom smeru. Ako ovo ne želite da radite sami, rado će Vam pomoći STIHL ovlašćeni distributer u Vašoj blizini.

Komforne glave za košenje: Kod ovih glava za košenje možete lako da namotate niti za košenje sa spoljašnje strane. U tu svrhu, jednostavno umetnite željenu dužinu niti za košenje u glavu za košenje. Zatim obmotajte niti za obrezivanje oko kalema sa nitima tako što ćete okrenuti donji deo glave za košenje. Na taj način se namotavaju niti za košenje bez prethodnog rastavljanja glave za košenje. Jedino na šta treba da obratite pažnju: Ista dužina niti za košenje treba da štrči iz glave za košenje sa obe strane pre nego što se namota. Inače, glave za košenje sa ovom komfornom funkcijom možete da prepoznate po slovu „C“ u nazivu modela.

Treća varijanta je jednako pogodna za standardne i komforne glave za košenje: Otvorite glavu za košenje i postavite unapred napunjeni kalem.

Namotavanje niti za košenje: uputstvo kao video

Odgovarajuće niti za košenje za svaki izazov

Želite da zamenite niti za obrezivanje i pitate se koje su najbolje za upotrebu ili namotavanje za Vašu STIHL motornu kosu? Osnovno pravilo je sledeće: Što je trava viša i gušća, to bi niti trebalo da budu deblje. Radi boljeg prepoznavanja i orijentacije, STIHL trimi niti imaju različite boje koje označavaju određeni prečnik. Na primer, crvene niti za košenje uvek imaju prečnik od 2,7 milimetara. 

Međutim: Što su strune deblje, potrebno je više snage da biste dobili čist rez. Da biste razumeli koje niti za obrezivanje su odgovarajuća za Vas, morate da uzmete u obzir i glave za košenje, kao i odgovarajuće trimere i motorne kose.

Kako ne biste izgubili pregled, napravili smo rezime svih važnih informacije na našoj stranici sa dodatnim priborom proizvoda o koncima, glavama i noževima za košenje

Priprema za namotavanje i pravilno skladištenje niti za košenje

Na kraju, ali ne i najmanje važno, napomena o pravilnom skladištenju i optimalnoj pripremi niti za košenje: Preporučujemo da se trimi niti potope u vodu 24 sata pre upotrebe.

Plastična posuda sa odmotanom strunom za košenje, pored nje struna za košenje potopljena u vodu u zatvorenoj tegli

Trimi niti vremenom gube vlažnost, a time i elastičnost. Potapanjem u vodu vraćaju se obe karakteristike i ne dolazi do prekomernog trošenja.

Inače, ne morate da odmotavate niti za ovo: Možete da stavite kalem zajedno sa trimi nitima direktno u vodu.

Zahvaljujući ovom postupku, ne morate da brinete ni o skladištenju svojih niti: Možete ih mirne savesti ostaviti u svom trimeru za travu do sledećeg korišćenja.

POGLEDAJ JOŠ