Čišćenje motorne testere: Uputstva korak po korak

Vašoj motornoj testeri je takođe potrebno redovno održavanje! Saznajte kako da očistite motornu testeru pomoću ovih jednostavnih koraka.

Materijal za čišćenje STIHL lančane testere

Razlozi zbog kojih bi trebalo da čistite svoju motornu testeru

Svaki put kada koristite svoju motornu testeru, dolazi do određenog opterećenja. Ostaci biljaka i smole lepe se za motornu testeru, a lanci testere vremenom postaju tupi i prašina se taloži na pojedinim komponentama. Ako ne uklonite prljavštinu, to će dugoročno ograničiti funkcionalnost motorne testere. 

Čišćenje motorne testere: Uputstvo

Odvojite vreme za redovno čišćenje motorne testere. Na taj način ćete održati besprekorne performanse Vaše motorne testere. Prilikom održavanja baterijskih, električnih i benzinskih motornih testera, treba uzeti u obzir nekoliko posebnih karakteristika.

Pre čišćenja motorne testere, neophodne su sledeće pripreme:

Otvorena benzinska lančana testera STIHL MS 462 C-M pre čišćenja

Tvrdokorna prljavština

Proverite da li su prorezi za vazduh za hlađenje čisti i, ako je potrebno, očistite ih četkicom ili komprimovanim vazduhom. Besprekorno funkcionisanje proreza za vazduh za hlađenje je važno za zaštitu motora od pregrevanja. Sada uklonite poklopac zupčanika i očistite područje oko zupčanika. Koristite rastvarač smole da biste uklonili posebno tvrdokornu prljavštinu.

Ovo su proizvodi koji će očistiti vašu testeru

Redovno čišćenje će sprečiti prevremenu istrošenost vodilice i lanca testere. U tu svrhu, demontirajte lanac testere i vodilicu. Koristite merilo za turpiju da biste uklonili ostatke ulja i prljavštine iz kanala za izlaz ulja, otvora za ulaz ulja i žleba. Visokokvalitetni rastvarač smole je takođe pogodan i za ovu situaciju. Svi nastali grebeni mogu da se uklone ravnom turpijom ili alatom za ispravljanje vodeće šine.

Za optimalnu sveobuhvatnu zaštitu preporučujemo dugotrajnu upotrebu STIHL specijalnog sredstva za čišćenje. Nakon čišćenja, poprskajte komplet za rezanje uljem za negu. 

U ovom video snimku pokazujemo tačne korake:

Ponovo montirajte čist i suv komplet za rezanje na lančanu testeru i ponovo postavite poklopac lančanika.

Savet STIHL stručnjaka:

Ako u svojoj garaži imate uređaj za komprimovani vazduh, pomoću njega možete postići još bolje rezultate. Ovo uklanja čak i najmanje čestice prljavštine. Uvek skladištite motornu testeru zajedno sa zaštitom za vodilicu na suvom mestu do sledeće upotrebe. 

Pre pauze u korišćenju

Između, a posebno pre duže pauze (tri meseca ili više), neophodno je temeljno čišćenje motorne testere. Prvi koraci su isti za baterijske, električne i benzinske motorne testere:  

Čišćenje i ponovno oštrenje kompleta za rezanje

Demontirajte vodilicu i lanac testere sa kućišta. Očistite ih kao što je opisano iznad. Proverite stanje dve komponente. Da li treba ponovo naoštriti rezne zupce? Da li se na vodilici formirala neravnina? Ako je to slučaj, pažljivo je uklonite ravnom turpijom ili alatom za ispravljanje vodilice.

Još vrednih saveta dobićete u uputstvima korak po korak za oštrenje Vaše motorne testere ili zatražite profesionalno oštrenje lanca testere od jednog od naših kvalifikovanih ovlašćenih specijalizovanih prodavaca

Nakon čišćenja, poprskajte vodilicu i lanac testere uljem za održavanje i skladištite ih odvojeno od kućišta koristeći odgovarajući zaštitni poklopac. 

Održavanje uz dvostruku funkciju

STIHL rastvarač smole nudi idealno rešenje za tvrdokorne naslage smole i istovremeno pruža optimalnu zaštitu od rđe. 

Čišćenje kućišta

Uklonite prašinu i piljevinu iz kućišta. Očistite područje oko zupčanika (pogledajte iznad). Proverite da li su prorezi za vazduh za hlađenje slobodni i očistite ih četkicom ili komprimovanim vazduhom. 

Punjenje rezervoara ulja za podmazivanje

Da li je vreme za čišćenje rezervoara za ulje? To možete da uradite sami ili da zatražite pomoć od STIHL ovlašćenog distributera. Prilikom čišćenja možete otkriti oštećenja. U tom slučaju preporučujemo da se obratite STIHL ovlašćenom distributeru radi održavanja i popravke. Prilikom korišćenja biološkog ulja za podmazivanje lanca, do kraja napunite rezervoar ulja za podmazivanje i skladištite ga u napunjenom stanju. 

Čišćenje kanala za ulje

Proverite nivo napunjenosti u rezervoaru za ulje. U normalnom slučaju, nivo ulja se smanjuje kada radite sa motornom testerom. Ukoliko to nije slučaj, možda postoji smetnja u dovodu ulja za podmazivanje. Da biste to popravili, očistite kanale za ulje na Vašoj motornoj testeri ili se obratite jednom od naših ovlašćenih distributera. 

Posebne karakteristike baterijskih i benzinskih motornih testera

Pored gorenavedenih koraka, trebalo bi da se pridržavate sledećih mera čišćenja za baterijske i benzinske motorne testere: 

Čišćenje baterijske motorne testere

Kod baterijskih uređaja važno je pravilno skladištenje baterije:

Čovek stoji ispred radionice sa STIHL akumulatorskom lančanom testerom sa zaštitom za šinu
 • Očistite bateriju vlažnom krpom. 
 • Skladištite je tako da indikator napunjenosti pokazuje dve svetleće LED diode. Time sprečavate duboko pražnjenje, koje bi inače imalo štetan uticaj na funkcionalnost i vek trajanja baterije.
 • Bateriju skladištite odvojeno od motorne testere i uređaja za punjenje. 
 • Uređaj za punjenje takođe obrišite vlažnom krpom. Ako je potrebno, očistite električne kontakte četkicom. 

U sledećem video snimku koristimo MSA 300 da bismo Vam pokazali kako da pravilno očistite filter od flisa na baterijskoj motornoj testeri:

Čišćenje benzinske motorne testere

STIHL sredstvo za čišćenje Varioclean pored STIHL lančane testere na radnom stolu

Čišćenje benzinske motorne testere je malo složenije. Takođe obratite pažnju na sledeće detalje:

 • Pražnjenje rezervoara

Ispraznite rezervoar za gorivo Vaše motorne testere na dobro provetrenom mestu. Ostatke treba odložiti na ekološki prihvatljiv način putem posebnih deponija.

 • Rad motora za pražnjenje karburatora

Ispraznite rezervoar za gorivo, pokrenite uređaj i ostavite motornu testeru da radi kratko vreme dok ne bude više benzina u rezervoaru i motorna testera ne prestane da radi u praznom hodu. Na taj način ćete sprečiti da se membrana zalepi u karburatoru. Za temeljno čišćenje preporučujemo da se obratite STIHL ovlašćenom distributeru.

 • Proverite svećice i izlazni otvor rashladnog vazduha i po potrebi ih očistite.
 • Čišćenje filtera za vazduh

Da biste sprečili smanjenje performansi Vaše motorne testere, redovno čistite filter za vazduh. Prethodno ga izvadite iz kućišta i otresite. 

U sledećem video snimku ćemo Vam pokazati kako da temeljno očistite HD2 filter motorne testere:

Da biste imali pregled svih neophodnih mera čišćenja, saželi smo ih u tabeli. Nju i dalje detaljne opise pojedinačnih koraka možete da pronađete u uputstvu za upotrebu Vašeg uređaja.

Rezime: Čišćenje motorne testere

 • Redovno održavanje osigurava besprekoran rad Vaše motorne testere.
 • Radite samo sa odgovarajućom zaštitnom opremom. 
 • Očistite uređaj nakon svake upotrebe. Takođe preporučujemo temeljno čišćenje pre zimske pauze.
 • Obratite pažnju na posebne karakteristike prilikom čišćenja baterijskih i benzinskih motornih testera.

 

Dodatne zanimljivosti za ljubitelje testera