Klase prašine: Pravilno prepoznavanje vrste prašine za bolju zaštitu na radnom mestu

Ovde možete da saznate koliko je opasna prašina, kako da se zaštitite i koje su mogućnosti subvencionisanja nabavke sistema za uklanjanje prašine na gradilištima.

Usisivač za mokro/suvo usisavanje STIHL SE 133 ME u radionici

Razlikovanje klasa prašine za bezbednije radno okruženje

Bilo pri stolarskim radovima, tokom ugradnje grejanja ili pri sanaciji: Nečistoća i prašina su sastavni deo svih radova. U zavisnosti od radne sredine, prašina koja nastaje razlikuje se po sastavu i štetnosti po ljude i okolinu. Da bi se identifikovale i efikasno neutralisale, različite vrste prašine podeljene su u klase prašine. Klase prašine ukazuju na štetnost odgovarajuće prašine i tako predstavljaju dobar orijentir za odgovaranje na pitanje koji usisivač odgovara kojoj klasi prašine.

Tri klase prašine

Ukupno postoji tri različite klase prašine – klasa L, klasa M i klasa H. One se međusobno razlikuju po sledećem:

Muškarac usisava pod u garaži usisivačem za mokro/suvo usisavanje STIHL SE 62 E

Klasa prašine L: neznatno opasna prašina

Klasom prašine L obuhvaćena je prašina iz domaćinstva i prašina od, na primer, peska, gipsa i kreča. Ovakva vrsta prašine javlja se, na primer, pri čišćenju zgrada.

Muškarac koristi usisivač za mokro/suvo usisavanje STIHL SE 133 ME u radionici pri radu sa drvenim letvama

Klasa prašine M: srednje opasna prašina

Klasa prašine M je srednja klasa prašine u pogledu škodljivosti po zdravlje – tu spadaju drvna i metalna prašina, kao i čestice laka. Ovakva vrsta prašine javlja se, na primer, u stolarskim radionicama, pri molerskim radovima ili u bravarskim radionicama.

Muškarac koristi usisivač za mokro/suvo usisavanje STIHL SE 133 MM pri radu motornim sekačem STIHL TSA 230

Klasa prašine H: izuzetno opasna prašina

Klasa prašine H nalazi se na samom vrhu spektra rizika – prašina ove klase je izrazito štetna po zdravlje i kancerogena i tu spadaju, na primer, azbest, spore plesni, olovna prašina i mineralna vlakna. Ali i prašina od brašna i različite vrste mineralnih vlakana potpadaju pod klasu prašine H. Ovakva vrsta prašine javlja se, na primer, u pekarama, pri ugradnji grejanja ili pri sanaciji azbesta. Jednako je uobičajena i pri usisavanju gnezda i dlačica hrastovog četnika.

Koje klase prašine se javljaju na kom radnom mestu?

Ako niste sigurni kakva prašina se javlja na radnom mestu, onda možete da bacite pogled na tabelu u nastavku da biste bolje procenili odgovarajuće klase prašine. Ponekad se pak javlja kombinacija različitih klasa prašine: Tako krovopokrivač tokom radnog dana može da bude izložen prašini iz domaćinstva (klasa prašine L), kao i drvnoj prašini (klasa prašine M) i azbestnoj prašini (klasa prašine H).

Izabrana profesijaMoguće klase prašine
stolarstvo, tesarstvo, ugradnja prozoraM, H
modelarstvoL, M, H
bravarstvoM, H
betoniranje i zidarski radoviH
krovopokrivački radoviL, M, H
električarski radoviL, M, H
molerski radoviL, M, H
sanacija azbestaH
gipsarski radoviH
izrada sudovaH
automehanika/automehatronika, izrada karoserijeM, H
čišćenje dimnjakaL, M, H
ugradnja grejanjaM, H
izrada pećiH
servisni tehničar za kancelarijske uređajeM, H
čišćenje zgrada (rutinsko čišćenje)L
čišćenje zgrada (čišćenje nakon završetka izgradnje)H
industrijsko čišćenjeL, M, H
pekaraL, M
kamenorezački/klesarski radoviH

U zavisnosti od toga kojoj klasi prašine se često izlažete, Vaše zdravlje može da bude ugroženo. Da biste smanjili rizik na najmanju moguću meru, kao i da biste zaštitili okolinu, obavezno treba da izaberete profesionalni usisivač sa odgovarajućim filterom za prašinu.

Odgovarajući usisivač za Vaše radno mesto: Razlike između industrijskog usisivača i sistema za uklanjanje prašine.

Izbor odgovarajućeg usisivača zavisi od klase prašine. U slučaju usisivača za mokro/suvo usisavanje razlikujemo dva tipa: industrijski usisivači i sistemi za uklanjanje prašine.

Industrijski usisivači

 Sa modelom STIHL SE 62 nudimo sertifikovan industrijski usisivač za klasu prašine L, koji je savršeno pogodan za primenu pri najmanje štetnoj prašini.

Sistemi za uklanjanje prašine

Sistemi za uklanjanje prašine odstranjuju veliki udeo prašine i nečistoće klase M I L direktno na izvoru jer ovi sistemi mogu da se priključe direktno na radni uređaj, na primer, motorni sekač. Sistemi za uklanjanje prašine opremljeni su uređajem za upozorenje koji odašilje optičko ili zvučno upozorenje kada postoji povećano opterećenje prašinom po korisnika. Za klasu prašine M kompanija STIHL u ponudi ima, na primer, sertifikovani usisivač za mokro/suvo usisavanje STIHL SE 133 ME.  Pogodan je za primenu pri visokom opterećenju prašinom i ima automatsku funkciju čišćenja filtera koja garantuje trajno veliku snagu usisavanja. Takođe je i savršen radionički usisivač klase M.

Rezime: Klase prašine

  • Prašina se deli u tri klase prema stepenu opasnosti po zdravlje.
  • U mnogim delatnostima se javljaju različite klase prašine.
  • Najbolja zaštita od po zdravlje štetne prašine je dobar industrijski usisivač ili sistem za uklanjanje prašine.
  • STIHL u ponudi ima usisivače za mokro/suvo usisavanje za različite klase prašine.
  • Sisteme za uklanjanje prašine subvencioniše BG Bau.