Klase zaštite od prosecanja: Visok nivo bezbednosti za optimalan rad

Bezbedan rad motornom testerom: Moguće uz odgovarajuću zaštitu od prosecanja. Najvažnije informacije o tome možete da pronađete ovde.

Pregled: Klase zaštite od prosecanja

  • Postoji 4 klase zaštite od prosecanja, od 0 do 3.

  • Svaka klasa zaštite od prosecanja pruža zasebni nivo zaštite.

  • Klasa zaštite od prosecanja 1 je standardna klasa zaštite od prosecanja.

  • STIHL u asortimanu ima različitu odeću za zaštitu od prosecanja.

  • Kada radite, ličnu zaštitnu opremu uvek nosite u skladu sa uputstvom za upotrebu i pridržavajte se tabele veličina.

Zaštita od prosecanja: osnova za sve situacije

U načelu, radna odeća sa funkcijom zaštite od prosecanja uvek je koncipirana po istom principu: Cilj je ublažiti odnosno blokirati rad pokrenute motorne testere kada motorna testera dođe u dodir sa odećom sa zaštitom od prosecanja.

U tu svrhu su za izradu STIHL pantalona, jakni i cipela sa zaštitom od prosecanja upotrebljena posebna „high-tech“ vlakna. Ova vlakna (niti) su izuzetno duga, glatka i, pre svega, izuzetno otporna na prosecanje i kidanje i labavo su upletena u jednako izdržljiva vlakna. Materijal za zaštitu od prosecanja postavljen je u više slojeva direktno ispod gornje tkanine odeće sa zaštitom od prosecanja. Ako lanac motorne testere dođe u dodir sa ovim zaštitnim materijalom, vlakna koja su labavo upletena u zaštitni materijal izvlače se munjevito brzo. Ona se obavijaju oko pogonskog točka lanca testere i tako ga zaustavljaju u deliću sekunde.

Za STIHL čizme sa zaštitom od prosecanja upotrebljavaju se još i umeci za ublažavanje. Zaštita od prosecanja proteže se duž čitavog prednjeg dela čizama za rad motornom testerom, uključujući jezik. Umeci značajno usporavaju presecanje materijala u slučaju nužde. Osim toga, čizme sa zaštitom od prosecanja imaju STIHL čelične kapice koje mogu efikasno odbiti lanac testere.

Dvojica šumara u STIHL zaštitnoj odeći sa konferencijskim sistemom STIHL ADVANCE ProCOM

STIHL zaštitna odeća ima različite funkcije kako bi vas na efikasan način zaštitila kako pri privatnim, tako i pri profesionalnim radovima. Određene karakteristike STIHL zaštitne odeće, kao što su zaštita od prosecanja, kroj i karakteristike materijala, naznačen je na ikonama na samom proizvodu.

Sivo-narandžaste STIHL zaštitne pantalone sa piktogramom motorne testere za klasu zaštite od prosecanja 1

Klase zaštite od prosecanja: kratko objašnjenje


Nije svaka oprema za zaštitu od prosecanja jednako pogodna za svakog korisnika. Da bi stvari ovde bile još jasnije, odeća sa zaštitom od prosecanja podeljena je na klase i oblike zaštite od prosecanja u skladu sa standardom EN ISO 11393 (ranije EN 381). Oba podatka navedena su na pakovanju i na samom proizvodu.

Klase zaštite od prosecanja od 0 do 3 navode pri kojoj brzini je ispitana zaštitna odeća u uslovima navedenim u standardu. Pritom postava zaštitne odeće mora da ostane u potpunosti neoštećena.

Klase zaštite od prosecanja

Piktogram za klasu zaštite od prosecanja 1 u obliku štita sa lančanom testerom

Zaštita od prosecanja prema EN ISO 11393

STIHL odeća sa zaštitom od prosecanja sastoji se od materijala koji su uglavnom ekskluzivno razvijeni za STIHL i ispitana je na renomiranim evropskim
institutima za ispitivanje SMP ili KWF.

Zaštita od prosecanja je višeslojna i prozračna. Ako lanac testere udari o komplet zaštite od prosecanja, lanac tada kida mnogo niti koje pružaju otpor lancu i blokiraju lančanik. Na taj način se lanac zaustavlja i značajno smanjuje rizik od povređivanja. Na piktogramu u nastavku obeleženi su STIHL proizvodi za zaštitu od prosecanja:

Pantalone sa zaštitom od prosecanja klase 1 po pravilu pružaju adekvatnu zaštitu od posekotina. Međutim, ne postoji stopostotna zaštita. Na višim klasama zaštite povećano je ergonomsko i termičko opterećenje.

Uostalom: S obzirom na to da se većina nezgoda javlja pri usporavanju lanca testere, dakle, pri relativno maloj brzini, klase zaštite od prosecanja su samo okvirne vrednosti. Okolnosti, kao što su oštrina odgovarajućeg lanca testere, zategnutost lanca testere ili ugao udara, ne mogu da se uzmu u obzir pri standardizovanim ispitivanjima kojima se utvrđuju klase zaštite od prosecanja.

Prikaz lančane testere u vidu piktograma za klasu zaštite od prosecanja 1 bez standarda

Značenje piktograma štita sa testerom za zaštitu za ruke Protect MS

Zaštita za ruke Protect MS ispitana je na osnovu standarda EN ISO 11393 (6. deo „Zaštita gornjeg dela tela“) na odgovarajućem institutu za ispitivanje i ispunjava osnovne zahteve Uredbe o ličnoj zaštitnoj opremi (EU) 2016/425 koji se tiču zaštite zdravlja i očuvanja bezbednosti. Štit nije prikazan jer za ovaj proizvod ne postoji specifičan zaseban standard ispitivanja i stoga se primenjuju samo ispitivanja koja pokrivaju zahteve Uredbe. U skladu sa standardom EN ISO 13688:2013 +A1:2021, ubuduće će i za ovaj proizvod smeti da se koristi piktogram na kom je prikazan i štit.

Pridržavajte se tehnike rada

Lična zaštitna oprema nije zamena za tehniku bezbednog rada. Stoga morate obavezno da se pridržavate uputstva za upotrebu zaštitne opreme i motornog uređaja, kao i merodavnih nacionalnih zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Koja zaštita od prosecanja je pogodna za koje radove?

Svaka klasa zaštite od prosecanja određena je za odgovarajuću primenu. Kao osnovno pravilo važi sledeće:

  • Klasa zaštite od prosecanja 1 je obično pogodna za radove u šumi i kod kuće
  • Više klase zaštite od prosecanja pogodne su pre svega za neobučene korisnice i korisnike ili korisnike koji mogu da se nađu u posebnim hitnim i opasnim situacijama (npr. spasioci, vatrogasci i sl.) 

Odgovarajuća zaštitna odeća pri radovima STIHL motornom testerom

STIHL odeća za zaštitu od prosecanja

U asortimanu kompanije STIHL pronaći ćete svu odeću za zaštitu od prosecanja koja Vam je potrebna za pravilnu zaštitu pri radu motornom testerom.

Naš dokaz očuvanja bezbednosti: KFW sertifikacija zaštite od prosecanja

Okrugli zeleni logotip za KWF-Profi

KWF-Profi

Sertifikacionu oznaku „KWF-Profi“ dobijaju tehnička radna sredstva za šumarstvo koja ispunjavaju bezbednosne standarde za profesionalne radove u šumi.

Okrugli beli logotip sa zelenim obodom za KFW-Standard

KWF-Standard

Oznakom „KWF-Standard“ obuhvaćeni su proizvodi koji su, na primer, ispitani i pogodni za primenu u poljoprivredi ili u pejzažnoj arhitekturi.

Okrugli plavi logotip za KWF-Test

KWF-Test

Oznakom „KWF-Test“ obeležavaju se proizvodi koji su uspešno prošli ispitivanje određenih tehničkih karakteristika.

Nega zaštite od prosecanja

Čak i ako se ne „zareže“ – oprema za zaštitu od prosecanja izlaže se stalnom opterećenju i zaprljanju. Vodite stoga računa da redovno čistite odeću.